Kabar Terkini

Architecture For Music: Esplanade – Theaters on the Bay


This is the new series starting this month, “Sunday Series“. And now we are having Architecure for Music series.

Music has a close bound with architecture for quite some time. Concert halls are also the ones which effects the music and also effected by music. They have also given birth to great architecture designs in the globe.

This series presents the beauty of the structure, in which creativity flows abundantly.

—————————————

“The Durian” is the next design we are going to discover today. It is located in Singapore, our neighboring country.

Esplanade has four halls, a 1600-seat concert hall, 2000 seat theater, and two smaller 250-seat studios. Durian, similar to other arts complex, also has outdoor performance space.

Esplanade actually has two durians each covered by facet glass.

The building was designed by two architectural firms working in conjunction: by the London-based Michael Wilford & Partners (MWP) and by DP Architects (DPA) of Singapore. The original design, presented to the public in 1994, consisted of unadorned glass cases over the theaters. Such a design would have created a greenhouse in the tropical climate of Singapore, but according to DPA director Vikas Gore some form of shading was always intended, and a cladding of aluminum sunshades was added to the final design.

~ from wiki

Those are the insights of the venues inside the durian. The top one is the concert hall, while the other one is the Esplanade Theater.

Pictures:

~ hehehe durian

About mikebm (1339 Articles)
An arts journalist, a conductor, an educator, a young arts manager whose passion drove him to leave a multinational IT cooperation to study Arts Administration and Cultural Policy in London and went back to Indonesia to build the scene there.

10 Comments on Architecture For Music: Esplanade – Theaters on the Bay

  1. yang paling okeh adalah gratisan2 di esplanade, hahaha…

  2. hehehe… situ enak pernah ngrasain hehehe
    (jadi pengen)

  3. mantep mike esplanade.. ada library yang isinya buku2 dan cd, vcd, dvd mengenai musik semua.. dan gratis pula kalo mau pake/baca di tempat.. 😀 u should try it.. cozzy abies tempatnya 😀

    udh gitu ada practice room jg.. kalo ga salah ada pianonya di dlm.. gw cuma denger2 ada yang maen pianonya sih di dlm.. tp gw ga liat.. 😀

  4. huhu senangnya…. andai saja, jakarta punya 1….

  5. sayangnya gw nemu practice room nya pas dah deket2 balik jkt, jadinya cuma liat2 doang waktu di library, hehehe…

    setuju banget deh ma momon, librarynya manstabbb..

    kalo jakarta punya 1, dikasi nama apa ya… the PISANG? hehehe..

  6. hohoho…. kenapa musti pisang ra? ada kenangan tak terlupakan dengan pisang? hehehehe

    hmmmm…. mungkin salak juga boleh,,, ditempat laen ga banyak kan salak?

  7. hmm.. kalo pisang.. bentuk gedungnya susah juga tuh… pilih buah yang bulet2 aja biar gampang 😀

    hmm.. mantep deh mike.. sepi.. nyaman.. cocok buat yang mau ke perpus (beda banget ama perpus fasilkom yang rame dan kurang nyaman :D) sayangnya gw cuma ada 4 foto tuh di dlm library-nya.. soalnya ga boleh foto sih.. jd ngambil sembunyi2 hehehe.. (ada di facebook tuh.. promosi mode: on)

  8. esplanade memang luar biasa…gw salut banget mereka bisa memfasilitasi banyak jenis karya seni, nggak cuma musik tapi juga tarian dan visual arts, mulai dari yang mantep2 di concert hall sampe yang masih ‘cupu’ di pelataran. dan juga mereka teratur ngadainnya. kapanpun ke esplanade, pasti lagi ada sesuatu yg ditampilkan.

    akustik concert hall nya tak diragukan mantap dah…kalo ke singapur harus banget dah mampir kesini… :mrgreen:

  9. hhu…ada uraian mengenai sistem akustik esplanade g?
    penasaran…
    mungkin aja di Indonesia mau bikin sprti itu.

    thanks.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google

You are commenting using your Google account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogger menyukai ini: